torstai 26. heinäkuuta 2012

Ei mikään yhen illan juttu - tuokiokuvia Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta ja matkan varrelta


On 45. kesä Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Vanajaveden Pelimanneilla on ryhmänä takanaan jo kahdeksan Kaustis-kesää, puhumattakaan 15 soittokesän konkareista Laurista ja Päivistä, itselläni tämä on neljäs soittoreissu ja löytyypä porukastamme kaksi aivan ensikertalaistakin.

Festariviikon toisena päivänä lähdemme matkaan. Pilvipoudalla on mukava ajella, kun auto ei kuumene. Sää ei tosin houkuttele uimaankaan – nyt vain kaksi autokuntamme väestä pulahtaa järveen matkan varrella, kun perinteisesti kaikki ovat viilentäytyneet vedessä. Matkaa tehdään rauhakseen, sillä ensimmäinen keikka on vasta iltauutisten aikaan.

Uimaanko? (kuva A. Juhola)


Ja matka jatkuu, suuntana Kaustinen (kuva A. Juhola)


Tällä kertaa taidamme olla soittoreissussa ennätyssuurella porukalla. Festivaalikokoonpanossamme, joka yleensä poikkeaa jonkin verran talvikokoonpanosta, on mukana kolmetoista pelimannia, joista nuorin on hiukan alle 10-vuotias. Keski-ikäkin jäänee nuoriso-osaston ansiosta kolmenkymmenen kieppeille. Edustamme Kanta-Hämettä varsin monipuolisesti, sillä joukossa on hämeenlinnalaisia, janakkalalaisia ja hausjärveläisiä sekä pari helsinkiläisvahvistusta, joilla löytyy kuitenkin vahva yhteys Hämeeseen.

Ryhmämme ensikertalaiset solahtavat luontevasti joukkoon. Porukan kuopuksesta tulee hetkessä kaikkien lemmikki. Keikan jälkeen hän käy läppäämässä ylävitoset: ”hienoa, Annika” tai ”hyvin soitettu, Kuisma”, kullekin vuorollaan. Pitäisiköhän meidän aikuisten ottaa opiksi kannustavan palautteen antamisessa?

Pelimannitorilla Parahultaa kuuntelemassa (kuva A. Juhola)


Viime vuodelta tutuksi tulleet jamiworkshopit jatkuvat suuren suosion saavuttaneena. Porukkamme ottaa niihin aktiivisesti osaa. Jotkut vetäjät opettavat todella hyvin, jotkut kehnommin, mutta uutta opitaan joka tapauksessa. Keskiviikon workshopissa Antti Järvelän johdolla soitetaan leppäkoskelaisen Martti Yrjölän soittamaa Kasteli kukkaa vanha mummo –sottiisia, joka kuuluukin vakio-ohjelmistoomme. Sävellaji on alkuperäinen c-molli eli meille vieraampi mutta kummasti kaipaamme mukaan Yrjölän Laulajapoikaa, jonka tavallisesti soitamme tämän kanssa yhteen.

Antti Järvelä jamiworkshopia ohjaamassa (kuva K. Lamberg)


Sateen sattuessa soitetaan sateessa. Tai tehdään kuten keskiviikkona: siirrämme keikkamme sateen ja edellisten esiintyjien myöhästyneen aikataulun takia pelimannitorilta viereiseen toritelttaan, jossa yleisökin näkyy viihtyvän paremmin kuin sateessa. Muina päivinä säästymmekin suurilta sateilta. Soittolavojen luo on tullut uudet ohjeet, että yleisöä voi pyytää sateen sattuessa tulemaan soittolavalle suojaan, mutta seuraavana päivänä keikan kohdalle osuu pouta eikä tätä tarvita. Yleisön jalka vipattaa soittomme tahdissa. Nauru irtoaa Laurin mainioille esittelypuheille ja myös Janakkalan puisille kirveille tutun laulun vähemmän tunnetussa toisessa säkeistössä.

Mahtaako tämä keikka säästyä sateelta? (kuva A. Juhola)


Katseltavaa ja kuunneltavaa riittää koko viikoksi ja enemmänkin. Tällä kertaa oma keikkatahtimme on rauhallinen mutta silti huomaamme, ettei kaikkea haluamaansa ehdi kuulemaan. Tosin omaa väkeä eli Lauri, Päivi ja Kari soittaa myös Parahulta-yhtyeessään ja lisäksi Kari ja Johanna soittavat Orivesi All Starsissa. Festivaaliohjelma ja pelimanniohjelma kuluvat käsissä ja tulevat täyteen merkintöjä, tuonne pitäisi päästä. Iloisia yllätyksiäkin löytyy, kun pelimanniohjelmassa mystisesti merkitty ”Varmistuu myöhemmin” –niminen yhtye osoittautuu olevan Turengista tuttu Ants in the Pants.

"Ameriikkaan, Ameriikkaan, sinne menee kaikki..."
Parahulta, taustalaulussa Helinä Tanner (kuva K. Lamberg)


Ants in the Pants Santerin Kabinetissa (kuva A. Juhola)


Festivaaliviikkomme huipentuu perjantaina suureen Häme-teemakonserttiin Keskipohjanmaa-Areenalla. Soitamme Areenalla Honkamäen ja Ketolan Huugon masurkat, joissa reippaampi seppä ja herkempi Huugo käyvät vuoropuhelua sekä esitämme Asikkalan puiset rattaat/Janakkalan puiset kirveet. Laulun loppupuolella yleisö innostuu taputtamaan tahtia. Häme-konsertti radioidaan ja kuullaan joskus myöhemmin, mutta lopun yhteissoittokappale Pirkkalan sillat löytyy jo Areenasta. Perjantai-iltana saamme vielä nauttia huippumusiikista ja perinteisestä yökatrillista kukin mieltymyksemme mukaan.


Häämarssi Hauholta (kuva M. Laulaja)

(Kuva M. Laulaja)

Ketolan Huugon masurkassa äänessä mandoliinit ja kitarat (kuva M. Laulaja)

"Janakkalan, Janakkalan puiset kirveet..." (kuva R. Heimburger)


Paluumatkalla lauantaina toteamme Pohjanmaan tulvapeltojen olevan ennalleen. Hämettä lähestyessämme runsaslukuisin autokuntamme pitää soittelot kaffekupposen äärellä Frantsilan Kehäkukassa. Näin kahvilan viimeminuuttien maitse ja vesitse saapunut asiakaskunta saa nauttia hetken Kaustisen tunnelmasta.

Vanajaveden Pelimannien soittoa pääsee kuulemaan kotikonnuilla seuraavan kerran Janakkala-juhlassa 12.8.2012. Tervetuloa myös syksyllä mukaan soittelemaan kanssamme Turengissa torstai-iltaisin. Keikkailupakkoa ei ole mutta tuskin maltat olla lähtemättä mukaankaan, sillä yhdessä soittaminen nyt vaan on niin mahdottoman hauskaa.

Kaustis-reissun tunnelmia muisteli pelimanni Jaana - kiitos kuvaajille hyvistä kuvista!

torstai 12. heinäkuuta 2012

Sateen sattuessakin soitetaan

Sateen sattuessa soitetaan sateessa... Keskiviikkoisen Kaustis-keikan siirsimme sateen ja edellisten esiintyjien myöhästyneen aikataulun takia pelimannitorilta viereiseen toritelttaan, jossa yleisökin näkyi viihtyvän paremmin kuin sateessa. Hauhon marssia ja Honkamäen Sepän ja Ketolan Huugon vuoropuhelua ja muita tuttuja soiteltiin sekä tietysti myös jo päivällä jamiworkshopissa Antti Järvelän johdolla soitettua Kasteli kukkaa vanha mummo -sottiisia Laulajapojan kanssa yhdistettynä, kuten meille on tavaksi tullut. Heiluteltiinpa Janakkalan puisia kirveitäkin.

Torstaina samaisella lavalla oli hyvä meininki ja myös huippuhyvä yleisö, joka innosti meitä. Yleisöllä jalka vipatti ja nauru irtosi niin Laurin ainutlaatuisista esittelypuheista kuin niistä puisista kirveistäkin. Vanajaveden Pelimannit esiintyvät vielä huomenna Häme-konsertissa Keskipohjanmaa-Areenalla alkaen klo 13 ja sitten seuraavan kerran taas kotiseudullamme Hämeessä.

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Suuntana Kaustinen Folk Music Festival 2012

Rautatiellä on ajeltu kesäkuun ajan ja nyt siirrytään toisenlaisiin ajopeleihin ja toisenlaisiin maisemiin. Vanajaveden Pelimannit lähtee tiistaina Kaustiselle festivaalikokoonpanossa, joka yleensä poikkeaa jonkin verran talvikokoonpanosta ja tänä vuonna ehkä vielä enemmän niin. Mukaan on lähdössä kolmetoista pelimannia ikähaitarilla 9-vuotiaasta nestoriin, joka normaalisti ei ole lähelläkään joukkomme nestori.

Meitä voi nähdä ja kuulla seuraavilla keikoilla:

Ti 10.7. klo 20.30. Vanajaveden Pelimannit @ Troka

Ke 11.7. klo 16.00 Vanajaveden Pelimannit @ Pelimannitori
Ke 11.7. klo 18.00 Orivesi All Stars - mukana meistä Kari ja Johanna @ Soittosali
Ke 11.7. klo 21.30 Parahulta @ Santerin Kabinetti

To 12.7. klo 13.30 Parahulta @ Pelimannitori
To 12.7. klo 17.00 Vanajaveden Pelimannit @ Pelimannitori

Pe 13.7. klo 13-14.30 Vanajaveden Pelimannit, Parahulta ja muita hämäläisiä soittajia, Hämeen teemakonsertti @ Keskipohjanmaa-Areena  -- ja muistakaa pukeutua asiallisesti, koska tämä keikka menee rarioon...


Kaustisella soitettavaksi suunniteltua ohjelmistoa:

Häämarssi Hauholta
Kuusivaaran Jalmarin valssi
Mikkolan vaarin/Hattulan polkka
Jenkka Jokioisilta
Honkamäen/Ketolan Huugon masurkka
Rengon polkka
Laulajapoika/Kasteli kukkaa vanha mummo
Soitto-Puuskan valssi
Topiaan polkka
Wanha polska Hattulasta
Muistatkos plikka
Asikkalan/Janakkalan puiset...

Lisäksi Areenan yhteissoittokappale Pirkkalan sillat


Pelimannit: muistakaa myös
- soittimenne
- nuottikansiot 
- nuottitelineet (ei näistä niin väliä...)
- pyykkipoikia nuottien aloillaan pitämiseen
- uikkarit
- ehkä joitain muitakin henkilökohtaisiakin tarvikkeita ;)
- ja paljon iloista festarimieltä

Lisäksi kannattaa vilkaista Kaustisen ohjelman festivaalijameja ja ladata nuotteja matkaan. Vapaan jammailun harjoittelua on tarjolla tiistaista alkaen joka päivä Cafe Mondossa klo 11.30-13. Tilaisuudet ovat avoimia soittajille sekä yleisölle.